Bleer til voksne - Voksenbleguide

VOKSENBLEGUIDE

Din oversigt over bleer til voksne

Få et godt overblik over de forskellige typer bleer til voksne. Du skal vide, at der ikke er klare regler for, hvilke bleer man bruger hvornår. Det er individuelt og mange bruger forskellige slags. Eksempelvis en type ble i hverdagen, en anden type til sport og en tredje til om natten.

Vælg voksenble efter din inkontinens

Man kan groft opdele bleer til voksne i 2 grupper. Bleer til let/moderat inkontinens og bleer til kraftig inkontinens. Voksenbleer fås med varierende sugeevne og det fremgår altid af indpakningen. Måden det vises på, varierer fra producent til producent.

Brug en ble, der passer til mængden af urin. Hvorfor gå med en stor ble, hvis du er moderat inkontinent? Prøv dig frem og find det, der passer bedst til dine behov.

Voksenbleguide - Om bleer til voksne

VOKSENBLEER – OVERSIGT

Inkontinensbind

Inkontinensbind bruges ved let til middel inkontinens og fås i flere størrelser og med varierende sugeevne til både mænd og kvinder. Inkontinensbind har tape på bagsiden og fæstes i trusse/underbuks. Det er vigtigt at bruge en fastsiddende buks eller fikseringsbuks (altså ikke boxershorts/løstsiddende underbukser), da bindet skal sidde tæt ind til kroppen for at begrænse risikoen for urin-lækage.

Der produceres specielle bind til mænd, hvor der er taget hensyn til mandens anatomi.

Indlægsbleer

Indlægsbleer bruges ved lettere til x-svær inkontinens. En indlægsble kan sammenlignes lidt med et stort inkontinensbind, men uden tape. Det er altså en løs ble, som altid skal bruges sammen med et par tætsiddende underbukser eller en fikseringstrusse (en særlig trusse, som holder indlægsbleen på plads). Indlægsbleer fås i flere størrelser med varierende sugeevne.

Buksebleer

Buksebleer bruges ved middel til x-svær inkontinens af både mænd og kvinder. Buksebleen er formet som en hel elastisk underbuks og er selvsiddende. Bleen kan rives i stykker i siden og er derfor let og hurtig at fjerne efter brug. Buksebleer fås i flere størrelser med varierende sugeevne.

Tapebleer

Tapebleer bruges ved middel til x-svær inkontinens. Tapebleen samles i siderne med en justerbar tape/velcrolukning, som kan åbnes/lukkes flere gange. Tapebleer fås i flere størrelser med varierende sugeevne.

Bæltebleer

Bæltebleer bruges normalt ved middel til x-svær inkontinens. Her fastgøres bleen med velcro på et bælte, som er fastspændt om livet. Når bleen er fastsat på bæltet, er begge hænder fri til at påsætte bleen korrekt og dermed sikres en bedre komfort og sikkerhed. Bæltebleer bruges primært til personer med særlige plejebehov. Bæltebleer fås i flere størrelser med varierende sugeevne.

Natbleer

Natbleer bruges som ekstra beskyttelse om natten. Bleerne har ekstra sugeevne og ekstra længde og er derfor mere sikre under søvnen. Hvis en natble ikke yder tilstrækkelig beskyttelse, anbefales det at bruge andre typer bleer til voksne, som sikrer mere effektivt. Det kan også være en god ide at benytte specielle underlag , som beskytter mod gennemvædning af madras, hvis nu uheldet er ude.

VOKSENBLEER TIL MÆND

STØTTEPRODUKTER TIL INKONTINENTE

Fikseringsbukser til inkontinente

Fikseringsbukser er specielle trusser, der sikrer, at bind og bleer sidder tæt ind til kroppen og mindsker risikoen for urinlækage. De er lavet af blødt og elastisk materiale og giver en øget sikkerhed og komfort. Man kan få fikseringsbukser, som ligner almindelig undertøj.

Hygiejneunderlag til seng

Det kan være en god ide at bruge et beskyttende underlag på sengen, hvis der risiko for gennemvædning. Der findes forskellige typer underlag i engangs- eller vaskbart materiale, som lægges på sengen og beskytter madrassen. Underlaget kan naturligvis også bruges til beskyttelse på stol eller sofa.

Intimpleje ved inkontinens

Ved inkontinens er ekstra intimpleje nødvendig for at undgå urinlugt, hudirritation, mv. Der findes en lang række vaske- og plejeprodukter til dette brug , såsom vaskeklude, sæbe, creme, barrierecreme, mv.

Tal om inkontinens og bleer til voksne