Forstørret prostata hos mænd medfører inkontinens

Forstørret prostata og problemer med vandladning er en velkendt tilstand hos mænd. Kort fortalt så drejer det sig om prostatakirtlen, som langsomt vokser sig større og da prostata omkranser urinrøret, klemmes urinrøret og gør det vanskeligere for manden at lade vandet.

Forstørret prostata rammer typisk mænd i alderen 50+

Godartet forstørret prostata er en af de mest almindelige problemer hos mænd i alderen 50+, men yngre mænd kan også få det. Fra 50-års alderen har 25% mænd problemer med prostata og det stiger til 50% hos de 60-årige. I 80-års alderen har mere end 90% mænd en forstørret prostata. Kvinder rammes ikke af forstørret prostata, da de ikke har nogen.

Hos nogle mænd udvikles der kræft i prostata. Det er derfor altid vigtigt at gå til lægen, hvis man har væsentlige vandladningsproblemer eller blod i urinen. Og hvis symptomerne udvikler sig over relativt kort tid, eller der tilkommer smerter, bør man være ekstra opmærksom.

Hvilke symptomer er der ved forstørret prostata?

I begyndelsen er der næsten ingen symptomer, fordi blæremusklerne bliver kraftigere og de modvirker den modstand, der opstår i urinrøret.

Men efterhånden, som prostata bliver større, vil der komme en svagere og tyndere stråle ved vandladningen.

Der kan også være besvær med at få vandladningen i gang, efterdryp og man kan få følelsen af ikke at kunne tømme blæren helt. Mænd kan også opleve en lettere svien, når de tisser.

De fleste mænd vil aldrig få større besvær med at komme af med urinen

Det kan hos nogle over tid udvikle sig til reelle problemer med at tømning af blæren og rest-urin i blæren, hvilket kan øge risikoen for blærebetændelse. Med tiden vil der komme et stigende behov for at lade vandet om natten.

I svære tilfælde vil den forstørrede prostata udvikle sig til en tilstand med overløb, hvor urinen siver og en blære, som kan føles over skambenet. I et sent stadie kan det være nødvendigt med kateter for at kunne tømme blæren.

Bemærk, de fleste mænd vil dog aldrig få større besvær med at komme af med urinen.

Bliv checket hos din læge

Forstørret prostata er normalt kun en generende tilstand og ikke en livstruende sygdom. Men det tilrådes altid at blive undersøgt hos den praktiserende læge for at sikre, at det drejer sig om den godartede forstørrelse af blærehalskirtlen. Hvis der er blod i urinen, bør det altid undersøges.

Hvad er forstørret prostata

Prostata er en kirtel på størrelse med en valnød og den sidder lige under blæren hos mænd. Blærehalskirtlens funktion er at fremstille sædvæske, og i forbindelse med ejakulation blandes denne væske med mandens sædceller og er med til at danne mandens sæd.

Årsagen til at blærehalskirtlen vokser, er det mandlige kønshormon testosteron, som omformes til stoffet dihydro-testosteron (DHT) via et enzym kaldet 5-alpha-reductase. Og det er dette DHT, som stimulerer celledelingen i prostata og får prostatakirtlen til at vokse. Prostata vokser i alle retninger, også indad, og det er denne vækst, som medfører et stigende tryk på urinrøret, som vil gøre det vanskeligere at komme af med urinen.

Hvordan undersøges forstørret prostata

Du bør altid opsøge læge og blive undersøgt for forstørret prostata. Din læge vil stille diagnosen ved at spørge til dine symptomer og ved at føle på prostata med en finger i endetarmen. Det gør han dels for at vurdere størrelsen, men også for at mærke, om den er glat og elastisk eller hård og knudret. Det sidste kan nemlig være tegn på prostatakræft. For at kunne stille en korrekt diagnose vil lægen ofte også tage urin- og blodprøver.

Lægen kan også vurdere graden af generne via et symptom-scoringsskema kaldet IPSS, International Prostata Symptom Score. Her skal du besvare en række enkle spørgsmål om din vandladning og resultatet er en symptomscore, som vurderer, hvor alvorlige dine symptomer er (milde symptomer, moderate symptomer, svære symptomer).

Det kan i visse tilfælde være nødvendigt at foretage andre undersøgelser:

 • Røntgenundersøgelse af urinvejene (urografi)
 • Ultralyd af prostata for at beregne størrelsen
 • Kikkertundersøgelse gennem urinrøret til blæren (cystokopi)
 • Vævsprøver (biopsitagning) for at kunne bedømme om den forstørrede prostata er godartet eller ondartet (prostatakræft). Biopsien foretages med en nål, som føres gennem endetarmen. Vævsprøverne bliver bagefter undersøgt under mikroskop.

Behandling af forstørret prostata

Man kan behandle forstørret prostata med medicin eller med operation. Til at begynde med vil lægen normalt tilbyde medicinsk behandling til moderate (middel) symptomer. Hvis medicinen ikke har den ønskede effekt eller symptomerne bliver værre, kan operation komme på tale.

Naturmedicin

Lægemiddelstyrelsen har på baggrund af in vitro-studier vurderet, at savpalmeekstrakt kan have en positiv effekt på godartet forstørrelse af prostata.

Hvad kan du selv gøre?

 • Du kan drikke mindre om aftenen. Derved kan du reducere vandladning om natten.
 • Har du svært ved at tømme blæren, prøv så med triple-vandladning:
  1. Du skal lade vandet som du plejer
  2. Vent så nogle minutter, før du forsøger at lade vandet igen
  3. Hvis du kommer mere urin, prøv så at gennemføre det hele en gang til

Hjælpemidler ved forstørret prostata

Hvis du drypper urin, kan det være end god ide at bruge beskyttelsesindlæg. Her kan man købe  specielle inkontinensbind. som er designet specielt til mandens krop. Et andet alternativ kan være et urinopsamlingssystem.

Langtidsudsigterne ved forstørret prostata

At leve med forstørret prostata kan være mere eller mindre generende afhængig af tilstanden og hvordan det udvikler sig. Man mener, at 20% får det bedre, hos 30% forbliver det stort set uændret og hos 50% bliver tilstanden værre.

Kilde: Sundhed.dk