Inkontinens hos mænd - Voksenbleguide

Inkontinens hos mænd

At være inkontinent kan være generende og besværligt og det er ikke ualmindeligt, at inkontinens fører til forringet livskvalitet i en eller anden form. Men der er i dag gode behandlingsmuligheder og effektive hjælpemidler, så du kan sagtens leve et godt og aktivt liv akkurat som før.

Få råd og vejledning

Du bør altid tale med din læge, hvis du er inkontinent. Først og fremmest for at udelukke eventuel sygdom, men det er også vigtigt at få en snak om det.

Det kan dreje sig om, hvilke hjælpemidler der findes, som du med fordel kan benytte i hverdagen og som kan give sikkerhed og være grundlaget for en god livskvalitet.

Og kan der gøres noget ved din inkontinens? Hvorfor leve med usikkerhed og gener, hvis det kan helbredes ellers der på anden vis kan gøres noget ved det? Din læge har med garanti drøftet samme problem med mange andre mænd for inkontinens er nemlig et helt almindeligt mande-problem.

De forskellige typer inkontinens

Der er flere former for inkontinens hos mænd. De mest almindelige former er trang-inkontinens og stress-inkontinens, men der er også andre typer.

Trang-inkontinens (urge-inkontinens eller urgency-inkontinens)

Trang-inkontinens er den mest almindelige type hos mænd og kaldes også overaktiv blære. Den er kendetegnet ved, at man pludselig får et uopsætteligt behov for at lade vandet og ikke når på toilettet i tide. Årsagen til det er ofte forstørret prostata eller en følge af prostataoperation.

Stress-inkontinens

Stress-inkontinens skyldes en svag bækkenbund og er kendetegnet ved mindre urindryp, når man hoster, nyser, dyrker sport eller anden fysisk aktivitet. Stress-inkontinens kan forekomme hos mænd efter prostataoperation.

Overflow-inkontinens (overløbsinkontinens)

Overflow-inkontinens er kendetegnet ved manglende evne til at kunne tømme blæren. Det mærkes ved små og hyppige vandladninger og urin-dryp imellem toiletbesøgene.

Refleks-inkontinens

Her starter vandladningen automatisk (pr. refleks) og urinen begynder at flyde, uden at det kan styres.

Hvorfor bliver mænd inkontinente?

Der kan være mange årsager til, at mænd bliver inkontinente, men det sker som regel først i årene fra 50 og opefter. Og først fra 80+ har lige så mange mænd som kvinder urin-inkontinens. Det er altså noget, som kommer med alderen.

Forstørret prostata

Det er ikke unormalt, at mænd på et tidspunkt får forstørret prostata. Prostatakirtlen omkranser urinrøret og når prostata forstørres, kan det presse på urinrøret og hindre urinen i at passere. Mænd med forstørret prostata bør altid kontakte sin læge for at blive undersøgt.

Prostataoperation

Der kan opstå inkontinens hos mænd efter prostataoperation.

Svag bækkenbund

En svag bækkenbund er kendetegnet ved, at musklerne i bækkenbunden er blevet svage og dermed er der også sket en svækkelse af blærens muskulatur og evne til at holde på vandet.

Urinvejsinfektion

Infektioner i urinvejene kan medføre inkontinens hos mænd.

Sygdom

Forskellige sygdomme såsom diabetes, sclerose, slagtilfælde, rygmarvsbrok, demens og andre tilsvarende sygdomme kan medføre inkontinens. Her er det signalerne mellem hjernen og blæren, som forstyrres eller forhindres i at nå frem og det kan medføre inkontinens.

Medicin

Visse former for medicin, eksempelvis vanddrivende medicin, kan forøge risikoen for inkontinens.

Hjælpemidler ved inkontinens hos mænd

Et liv med inkontinens og uden de rigtige hjælpemidler er uholdbart. Alligevel er der mange, som forsøger at klare sig igennem en hverdag med inkontinens på egen vis og uden hjælp og rådgivning. Hvorfor ikke gøre brug af de effektive hjælpemidler, som findes? Her gennemgås de mange typer hjælpemidler til mænd med inkontinens. Du kan læse mere om voksenbleer i vores Voksenbleguide.

Voksenbleer og bind

I handlen findes der et godt udvalg af indlæg, bind og buksebleer til den voksne aktive mand med inkontinens. Voksenbleerne er fremstillet til hurtigt at optage forskellige mængder af urin og det er derfor vigtigt, at man prøver sig frem og finder det helt rigtige bind eller ble. De fleste typer har også en indbygget lugt-kontrol , som modvirker lugten af urin og gør dig sikker.

Uridom

Et uridom er et opsamlingssystem til urin. Uridomet kan minde lidt om et kondom, som påføres penis og yderst på uridomet sidder der en udløbsstuds, hvor der påsættes en urinpose. Urinposen fastgøres på benet og skal som regel kun skiftes en gang i døgnet. Det er vigtigt med høj hygiejne, da der ellers er risiko for urinvejsinfektion.

Kateter

Et kateter kan benyttes, når der er problemer med at tømme blæren. Selve kateteret er langt rør, som føres op igennem urinrøret i penis til blæren og der er nu passage til, at urinen kan løbe ud og ned i toilettet. Det er vigtigt med høj hygiejne, da der ellers er risiko for urinvejsinfektion.

Operation

Der er muligheder for at blive opereret for inkontinens hos mænd. Ved stress-inkontinens er der flere muligheder, såsom at indlægge et fyldstof ved lukkemusklen, en slynge under urinrøret, kontinensballoner eller en kunstig lukkemuskel. Hvis der er problemer med at komme af med urinen, kan det også være nødvendigt med operation.

Hvad kan man selv gøre

Der er flere typer af træning, som man selv kan udføre for at afhjælpe sinn inkontinens (hjælper ikke på inkontinens ved forstørret prostata).

Blæretræning

Ved blæretræning trænes evnen til at holde på vandet i længere og længere tid. Det foregår ved, at man i en periode lader vandet med bestemte intervaller, eksempelvis hver 3. time. Man bør ikke holde sig for længe, men heller ikke gå på toilettet, hver gang man får trang til det.

Bækkenbundstræning

Ved bækkenbundstræning træner og styrker man sine muskler i bækkenbunden for at blive bedre til at holde på urinen og dermed afhjælpe inkontinensen. En positiv bivirkning ved denne træning er, at mange også får et bedre sexliv. Eller sagt med et populært udtryk: Fra regnorm til anakonda!