Kvinder og stress-inkontinens

STRESS-INKONTINENS HOS KVINDER

Stress-inkontinens er den mest almindelige form for inkontinens hos kvinder. Kvinder med denne form for inkontinens har svært ved at holde på urinen under forskellige former for fysisk aktivitet, eller når de nyser, hoster, griner eller på anden måde udsætter kroppen for et indre pres. Man kalder også stress-inkontinens for anstrengelses-inkontinens.

Ved stress-inkontinens lækker kvinden typisk en lille smule urin, men kan i mere alvorlige tilfælde lække større mængder urin ved helt almindelig aktivitet som at rejse eller sætte sig eller under almindelig gang. Og i svære tilfælde kan urinen sive konstant.

Mange kvinder kan blive helt/delvis fri for stress-inkontinens

Det positive budskab ved stress-inkontinens er, at rigtigt mange kvinder kan blive helt eller delvis fri for ufrivillig vandladning. Det sker ved ved hjælp-til-selvhjælp og der er altså mulighed for at forbedre livskvaliteten. Men det kræver naturligvis ændring af nogle vaner og vilje til at arbejde med sig selv.

En anden positiv ting er, at det er blevet meget mere normalt at tale om problemet. Det er ikke så unormalt mere at tale om inkontinens og det betyder, at mange flere kvinder går til sin læge med problemet eller forebygger ved hjælp af knibeøvelser.

Der er altså grund til at være optimistisk, hvis man som kvinde lider af stress-inkontinens.

Hvorfor forekommer stress-inkontinens hos kvinder?

Stress-inkontinens kan opstå af flere forskellige årsager. De 2 mest almindelige årsager er:

 • Graviditeter og fødsler
  Dette er en af mest almindelige årsager til stress-inkontinens hos kvinder. Det skyldes, at musklerne, bindevævet eller nerverne er bristet eller er blevet overstrakt under graviditet eller fødsel. Risikoen er størst i forbindelse med fødslen af det første barn, men stiger ved flere fødsler.
 • Overbelastning af bækkenbunden
  Hvis bækkenbunden, som består af muskler og bindevæv, bliver belastet igennem længere tid, kan der opstå stress-inkontinens, fordi bækkenbunden bliver svækket. Belastningen kan skyldes kronisk hoste på grund af tobaksrygning, astma eller bronkitis. Det kan også skyldes overvægt, hyppig forstoppelse og stående arbejde, eller hårdt fysisk arbejde med mange løft.

Der kan også være andre årsager til stress-inkontinens hos kvinder:

 • Nedsynkning af underlivet
  Når underlivet (livmoderen, blæren, endetarmen eller skedetoppen) synker ned, ændres placeringen af disse organer i underlivet og det kan medføre stress-inkontinens.
 • Svag lukkemuskel
  Her er det urinrørets lukkemuskel, som er svækket og så skal der ikke så meget tryk til, før urinen løber fra blæren ned i urinrøret.
 • Stift urinrør
  Kvindens urinrør kan blive stift med alderen og vil have sværere ved at lukke til.
 • Hormonmangel
  Efter overgangsalderen ophører dannelsen af det kvindelige hormon østrogen og det medfører, at slimhinden i urinrøret bliver tynd og urinrøret kan derved have svært ved at lukke helt til. Der sker også en svækkelse af muskler og bindevæv i bækkenbunden efter overgangsalderen.
 • Forstørret livmoder
  En forstørret livmoder med fibromer (muskelknuder) kan medføre stress-inkontinens på grund at forøget tryk på blæren.
 • Beskadigede nerver til bækkenbunden
  Nerverne til bækkenbunden og urinrøret kan være beskadigede, eks. via fødsel eller operation, og det kan føre til at bækkenbunden og vævet under blærehalsen bliver slapt.
 • Svagt bindevæv
  Kvinder med tendens til hypermobilitet (overstrækning af leddene) har større risiko for stress-inkontinens. Det skyldes et svagere bindevæv.
 • Arvæv
  Efter operation kan der være dannet meget arvæv omkring blærehalsen eller urinrøret. Det kan medføre stress-inkontinens på grund af stift bindevæv og det kan forhindre urinrøret i at lukke tæt.

Behandling og forebyggelse af stress-inkontinens hos kvinder

Hvis man lider af anstrengelses-inkontinens, skal man gå til sin læge. Denne form for inkontinens er forholdsvis let at diagnosticere, fordi man lækker urin under pres. Lægen vil sandsynligvis starte med at anbefale bækkenbundstræning eller Minimal Care.

Man kan sige at Minimal Care er hjælp-til-selvhjælp. Det betyder, at man gennemgår nogle få, enkle undersøgelser og resultaterne fra disse vil afgøre, hvad der er brug for.

Minimal Care til behandling af stress-inkontinens hos kvinder

 • Drikkevaner. Du skal drikke 1 – 1½ liter i døgnet.
 • Urinmængde. Du skal regulere urinen og drikke mindre, hvis urinmængden overstiger 2½ liter i døgnet.
 • Toiletvaner. Du skal undgå at gå på toilettet for en sikkerheds skyld. Undgå også at blæren bliver overfyldt.
 • Vandladning. Du skal lave tredobbelt vandladning, hvis blæren ikke tømmes helt.
 • Bækkenbund. Du skal træne din bækkenbund hver dag og lave forebyggende knib ved host, nys, løft, løb mv.
 • Hormoner. Hvis du har passeret eller er i overgangsalderen kan du bruge hormoner til skeden.
 • Astma/Bronkitis. Du skal sørge for at blive behandlet så godt som muligt.Levevis. Du skal leve fornuftigt og undgå at ryge, veje for meget, mv.
 • Forstoppelse. Du skal undgå at presse for meget, hvis du har forstoppelse. Brug eventuelt afføringsmiddel.
 • Hjælpemidler. Brug gode og effektive hjælpemidler, såsom urinbind eller kontinenstampon.
 • Med minimal care kan ca. 70% af kvinder med angstrengelses-inkontinens hjælpes og blive helt eller delvis af med den ufrivillige vandladning.
 • Men der er også kvinder, som har brug for yderligere hjælp.
 • Behandling med operation, bulking eller medicin, hvis minimal care ikke er nok.

Det er ikke alle kvinder, som kan hjælpes med Minimal Care og for dem er der andre muligheder. Behandling sker i samarbejde med en specialist, som vil vurdere, hvad der er den optimale behandlingsmetode

 • Operation
  Der er flere muligheder for operation for stress-inkontinens hos kvinder.
 • Bulking
  Bulking er et tætningsmiddel, som sprøjtes ind under slimhinden i urinrøret og det gør, at urinrøret lukker bedre af og dermed kan tåle større belastning. Som tætningsmiddel kan der benyttes flere forskellige typer af materialer.
 • Medicin
  Man kan behandle anstrengelses-inkontinens med medicin. Medicinen virker på den måde, at der sendes flere signaler til urinrørets lukkemuskel og dermed stiger trykket i urinrøret og det bliver lettere at holde på urinen. Behandling med medicin er ikke så effektiv som operation og kan have bieffekter.