Urin-inkontinens – Den korte version

Ved urin-inkontinens – eller ufrivillig vandladning, som det også kaldes – forstås vandladning, som man ikke selv har kontrol over. Både kvinder og mænd kan blive inkontinente. Årsagen til urin-inkontinens kan skyldes flere ting. Det kan være et resultat af uhensigtsmæssige vaner som eksempelvis stor væskeindtagelse og sjælden vandladning, overvægt, kronisk hoste eller en slap og utrænet bækkenbund. Men det kan også være et symptom på problemer i blære, urinrør, prostata, bækkenbund eller nervesystemet. Det er derfor vigtigt at blive undersøgt af sin læge for at finde frem til årsagen og få korrekt behandling.

Ufrivillig vandladning – De 2 hovedtyper og blandingstypen

Inkontinens opdeles i 2 hovedtyper.

Stress-inkontinens

Denne form for ufrivillig vandladning kaldes også anstrengelsesinkontinens og rammer typisk kvinder, men mænd kan også blive stress-inkontinente. Stress-inkontinens viser sig ved ufrivillig vandladning i forbindelse med fysisk aktivitet, eksempelvis når man løber, hopper, hoster og nyser. Det er som regel kun en mindre mængde urin, der lækkes. De mest almindelige årsager til stress-inkontinens er fødsler, østrogenmangel og en slap bækkenbund på grund af manglende opstrammende træning af underlivet. Stress-inkontinens kan ofte afhjælpes helt eller delvist ved optræning af bækkenbunden.

Urge-inkontinens

Denne form for ufrivillig vandladning kaldes også trang-inkontinens eller overaktiv blære. Både kvinder og mænd kan blive urge-inkontine.nte. Urge-inkontinens viser sig ved en uopsættelig trang til at lade vandet og mange har svært ved at nå på toilettet i tide. Der lækkes som regel en større mængde urin. Urge-inkontinens kan skyldes tætte sammentrækninger af blærens muskulatur og blæren bliver helt eller delvist tømt for urin uden mulighed for at standse det. Det kan være svært at behandle trang-inkontinens, da der ikke findes nogen rigtig god behandling og den vigtigste behandling er forsøg på at optræne bækkenbunden med knibeøvelser og blæretræning, hvor tidsrummet mellem vandladningerne gradvis øges. Behandling med medicin kan også prøves.

Blandings-inkontinens

Det er muligt at have begge typer inkontinens på samme tid.

Definition på inkontinens

Den internationale kontinensforening, International Continence Society (ICS.org) definerer inkontinens sådan:

En tilstand, hvor man ikke med viljens magt har kontrol over sin vandladning eller afføring samt en tilstand, der nedsætter den enkelte patients livskvalitet, hvis ikke tilstanden bliver helbredt eller afhjulpet.